lana0507

Znanstvenica, autorica dviju knjiga Antonella Kuzma nova je gošća podcasta „Mame kod Lane“ - u razgovoru s Lanom Gojak Bajt podijelila je savjete kako odgajati samopouzdano i sigurno dijete. „Mene je moje bivanje djetetom obilježilo u ranom djetinjstvu pa sve dosada. Naime, naučilo me da je jedna od najvažnijih vrijednosti zaista sigurnost.“ - prva je tema kojom su voditeljica Lana Gojak Bajt i njena ovotjedna gošća Antonella Kuzma započele još jednu epizodu popularnog podcasta „Mame kod Lane“.

„Ono što je najbitnije je da u tom periodu imaš barem jednu osobu uz koju se osjećaš sigurno i koja je tvoja sigurna luka i kojoj se uvijek možeš vratiti. Jednako je važno u tim godinama otkriti i znati kako se zaštititi i osluškivati samoga sebe i kada nema tih osoba uz nas.“ - pojasnila je znanstvenica i autorica Antonella, koja iza sebe ima već dvije napisane knjige ‘Iz perspektive djeteta 1 i 2’. Ubrzo nakon objave knjiga, slušajući kako se roditelji osjećaju čitajući ove knjige Antonella je znala koji je sljedeći korak - proširiti to znanje. Tako su nastale sveobuhvatne edukacije poput ‘Zdrava i sigurna seksualnost djece’ i Platforme gdje danas duboko i intenzivno radi sa stotinama roditelja, a neke od glavnih tema su upravo one teme koje je i studirala - sigurnost djece.

Antonella i Lana razgovarale su i o seksualnosti kod djece - „U ranoj dobi seksualnost kod djece nije ovakva kako ju mi zamišljamo, odnosno nema veze sa odraslim osobama. U toj ranoj dobi djeca kada krenu istraživati svoje tijelo, rade to vrlo nevino. U nekom trenutnu moguće da povežu s time i osjećaj ugode, no u tome trenutku djeca nemaju seksualnu primisao. To zna krenuti vrlo rano, već sa 6 mjeseci, a postepeno se u kasnijoj dobi njihova spoznaja povezuje sa znanjem koje tada posjeduju. To je doba istraživanja granica. Stoga je vrlo važno da roditelji takav proces prihvate, ali da prate i postavljaju granice ukoliko je to potrebno.“ Antonella, koja već 8 godina istražuje i testira vrijednosti i sposobnosti koje djecu najbolje pripremaju na ovaj stalno mijenjajući svijet u kojem živimo, zajedno s roditeljima aktivno radi na tome da se roditelji osjećaju ‘posloženo i sigurno’ u svojoj roditeljskoj ulozi.

Koje su još poučne i zanimljive teme Lana i Antonella otvorile, ostaje na vama da ih otkrijete. Epizoda je dostupna već danas na YouTubeu, te audio podcast platformama poput Spotifya, Applea i Googlea.

Tekst: Press
Fotografija: Siniša Bajt

PODJELITE ČLANAK!
Pin It

FOTO: DALMACIJA

Oglašavanje - Reklama

FOTO: ZAGREB

Oglašavanje - Reklama

FACEBOOK

PREPORUKA ZA ČITANJE

Pretraživanje

Kontakti

PartyHR, Vaša party zona! Portal PartyHR posvećen je mnogim stvarima koje čine zabavu, o ljudima koji ju stvaraju i atmosferi koja ju prati.

U današnje vrijeme teško da se netko može zamisliti bez izlazaka, pa bili oni fini, burni, dnevni ili noćni, sve je to postalo kao jedan opijum koji danas ljude opušta i stvara im užitak.

Kontaktirajte nas:
Press služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uredništvo: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Foto služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Marketing: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Marketing  Impressum  Uvjeti korištenja  Kontakt

FOTO: ZAGREB

FOTO: ISTRA

FOTO: OSTALO