ship1609231

„Još uvijek ne možemo vjerovati da je sve gotovo, u ovom projektu smo skoro godinu dana. Više od 40 bendova, više od 60 panelista, 6 pozornica, stotine gostiju, kolega iz branše, domaćih i inozemnih medija plus stotine i stotine sati priprema za ovako veliki festival. Hvala još jednom Gradu Šibeniku, Županiji, Ministarstvu kulture i medija, a posebno hvala Azimutu, Kući umjetnosti Arsen, Tunelu i naravno nenadmašnim Tvrđavama. Prvi SHIP festival nije mogao odabrati bolji grad za domaćina", rekli su iz Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

Ured za izvoz glazbe osnovan je prije nepunih godinu dana, a već je polučio popriličan uspjeh organizirajući (i to uspješno) prvi showcase festival ovolikih razmjera u Hrvatskoj. Po uzoru na europske urede koji postoje već nekoliko godina, ideja ovog ureda je da se hrvatske izvođače pozicionira globalno. Mladi, talentirani, a nedovoljno zastupljeni umjetnici koji izvode originalnu glazbu ciljana su publika Ureda za izvoz glazbe. A upravo mladi i talentirani umjetnici prodefilirali su kroz četiri dana i šest pozornica u Šibeniku na SHIP festivalu. Uspješnost Ureda za izvoz glazbe i SHIP festivala potvrdili su i kolege iz europskih ureda koji imaju sad već višegodišnju praksu u svom radu i organiziranju showcase festivala: "SHIP je dobar korak naprijed što se tiče prezentacije i eksporta hrvatske glazbe svijetu", istaknuo je James Minor, potpredsjednik SXSW Music Festivala. „Sretan sam što sam dio prvog SHIP festivala, nevjerojatno je što je Ured za izvoz glazbe Hrvatska postigao u samo jednoj godini", rekao je Michal Berezňák, voditelj LALA Slovak Music Exporta. S njim se slaže i Primož Kristan, glavni tajnik slovenskog SIGIC-a, koji je čestitao hrvatskom export office-u: „Čestitke We Move Music Croatia i SHIP festivalu na odličnom startu, lokacija je impresivna, kapaciteti, tajming, sve je zaista odlično".

SHIP festival službeno je otvoren u četvrtak, 14. rujna u Kući umjetnosti Arsen. Festival je otvorila Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen-Koržinek, a otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić te Direktor TZ Šibensko kninske županije, Krešimir Šakić kao i Direktor TZ grada Šibenika, Dino Karađole. Nakon službenog otvorenja, prisutnima je zasvirao bend Chui, izvodeći svoju skladbu, glazbu za dokumentarno-eksperimentalni film "Berlin, simfonija velegrada" (Walter Ruttmann, 1927) kao zajednički projekt Hrvatskog filmskog saveza, Kina Tuškanac, Goethe Instituta i samog benda. Nakon otvorenja, od 20 sati na Tvrđavi sv. Mihovila nastupali su redom sjajni Porto Morto i Nemanja te genijalni talijanski Nu Genea Live Band koji je napravio pravu mediteransku feštu za posjetitelje Tvrđave.

Posljednja festivalska lokacija u četvrtak bile su dvije pozornice kluba Azimut na kojima su nastupili Microslav i DJ Demian (Mrle). U petak i subotu svi koncerti preko 40 domaćih i inozemnih bendova kretali su od 19 h te trajali do 5 ujutro na svih šest festivalskih pozornica. Jutarnji termini bili su rezervirani za konferencijski dio SHIP festivala, a na kojem je sudjelovalo više od 60 gostiju iz cijelog svijeta. Paneli su se održavali od 10 do 15 sati na lokacijama kluba Azimut i Kuće umjetnosti Arsen.

U nastavku donosimo samo dio atmosfere festivala koji je, odabirući Šibenik kao domaćina, cijeli grad pretvorio u glazbenu priču te mladim, još neafirmiranim glazbenicima otvorio vrata glazbene industrije.

Tekst: Press
Fotografije: Valerio Baranović, Marko Lopac, Filip Kovačević

PODJELITE ČLANAK!
Pin It

FOTO: DALMACIJA

Oglašavanje - Reklama

FOTO: ZAGREB

Oglašavanje - Reklama

FACEBOOK

PREPORUKA ZA ČITANJE

Pretraživanje

Kontakti

PartyHR, Vaša party zona! Portal PartyHR posvećen je mnogim stvarima koje čine zabavu, o ljudima koji ju stvaraju i atmosferi koja ju prati.

U današnje vrijeme teško da se netko može zamisliti bez izlazaka, pa bili oni fini, burni, dnevni ili noćni, sve je to postalo kao jedan opijum koji danas ljude opušta i stvara im užitak.

Kontaktirajte nas:
Press služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Uredništvo: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Foto služba: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Marketing: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Marketing  Impressum  Uvjeti korištenja  Kontakt

FOTO: ZAGREB

FOTO: ISTRA

FOTO: OSTALO